Vomar – buurtonderzoek

Aanleiding / Vraag

De Vomar aan de Nobelweg heeft een tijdelijke vergunning die in 2022 afloopt. De vraag van Hoorne Vastgoed b.v. (eigenaar) en Vomar was om te onderzoeken hoe de buurt erover denkt.

Werkwijze / plan

Voor het eerste buurtonderzoek ging ik de buurt in met een winkelwagentje met opnameapparatuur om ‘boodschappen te doen’ in de buurt: een serie korte interviews met buurtbewoners.

Om op grotere schaal onderzoek te doen bedachten we (met Teun Gautier en Floor Ziegler) een stemactie in de winkel. Gedurende twee weken kon iedere klant op een stemkaartje zijn/haar mening geven. Men kon kiezen uit 5 mogelijkheden, variërend van ‘het zal me een worst wezen’ tot ‘ik kan niet zonder’.

Resultaat

De podcast ‘Jouw Vomar boodschappen’ die ik maakte met de interviews is te beluisteren op youtube.

De uitslag van de stemactie laat zien dat de overgrote meerderheid van de ondervraagde klanten wil dat de Vomar blijft. Van de 1504 mensen die hun stem uitbrachten gaven er 528 aan een vertrek van de Vomar ‘heel erg’ te vinden. En nog eens 889 mensen zeiden niet zonder de winkel te kunnen. Baal ik wel van’ was het antwoord van 38 mensen, terwijl er 9 waren die aangaven dat een vertrek van de winkel hen niets zou doen. Nog eens 5 deelnemers aan de stemming kozen voor ‘het zal me een worst wezen’. Van de uitgebrachte stemmen waren er 35 ongeldig. 

Van de uitslagen van de stemactie maakte ik een digitale brochure die naar belangstellenden en de politiek is verstuurd.

Of het contract wordt verlengd is nog niet duidelijk.