Noorderpark Spelen

Aanleiding / Vraag

Buurtgenoot van het Noorderpark (A’dam Noord) Willem van Heijningen bedacht de Noorderpark Spelen, een soort zeskamp waarin wijkteams uit de omliggende buurten van het Noorderpark het tegen elkaar opnemen om de Noorderpark Cup. Omdat hijzelf geen tijd had om het concept uit te werken, ging ik ermee aan de slag.

Werkwijze / plan

Ik ging op onderzoek uit in Vijfhuizen waar hij het idee had opgedaan, en waar er al jaren iets dergelijks wordt georganiseerd. In samenwerking met Rita Gemerts (chef sport en bewegen) ontwikkelden we het concept waar we op zoek gingen naar Teamcaptains, en elk team werd gevraagd een teamshirt, een haka (strijdlied met choreografie) een joker en een teamvlag te organiseren. 

Zo werden teams creatief uitgedaagd, en konden ze op die manier ook punten verdienen. Een aantal quizvragen, van te voren in te vullen, maakten ook deel uit van de uitdaging. De spelen zelf zijn ontwikkeld en bedacht door Rita en haar beweegteam, en zorgden voor uitdagingen op alle gebieden: concentratie, snelheid, kracht, behendigheid, en waren erop gericht alle deelnemers een kans te bieden op de Noorderpark Cup.

Belangrijk vond ik dat er op de dag zelf na de Spelen samen werd gegeten onder de luifel van de Roze Tanker. Dit om te zorgen voor een ontmoetingsmoment, en samen terug te kijken op een mooie dag.

Ik ontwierp het logo, de flyers en maakte de badges. De Noorderpark Cup is gemaakt door Remon Baan.

Resultaat

Een mooi aantal teams (resp 12, 10 en 8) van onder andere de Vogelbuurt, het Leger des Heils, de Bloemenbuurt, de Politie, Noorderpark in Beweging, de Kwiekers, en een gemeenteteam.  Er zijn geweldig creatieve vlaggen en shirts en haka’s gemaakt. De Spelen waren uitdagend , inzet van (sport)vrijwilligers, rivaliteit, feest!

De Spelen zijn 3 keer georganiseerd: in 2017, 2018 en 2019.

In de loop van de edities heb ik geleerd taken uit handen te geven. Deed ik bij de eerste editie de teamwerving, productie en catering, later creëerden we een werving- en kookteam en werd de productie ter plekke door Liza Mulder gedaan.

Foto’s: Winette Pictures en Huub Zeeman