Allerzielen Noorderpark

Aanleiding / Vraag

Een manier om invulling te geven aan een plek voor rouw en verlies in het park naar aanleiding van het overlijden van een prominente parkbezoeker van het Noorderpark. Daarnaast het idee dat rouw- en verliesverwerking actueel zouden worden door de komst van het  Coronavirus.

Werkwijze / plan

Een plek en een ritueel waar we alle (corona)doden zouden kunnen herdenken. Ik werkte aan een idee voor een vaste plek met een jaarlijks ritueel in het park. Omdat buurtbewoonster Linda Carolus al jaren het ritueel met lichtjes op het water dat in het Vondelpark wordt georganiseerd naar het Noorderpark wilde halen, besloten we samen te werken.

Met een groep betrokkenen van oa de kerk, de moskee, Zinnig Noord, Doras Maatschappelijk werk, Jaap Jan van het Grand Café en palliatief medewerkster Sonja van Schaik , bedachten we hoe het een inclusief en aansprekend ritueel zou kunnen worden.
Lokale clubs als het Anker en Flora4Life werden betrokken voor de praktische zaken, de drijvende lichtjes uitgedokterd…tot de coronamaatrdegelen roet in het eten gooiden.
Van een collectieve ronde om de vijver, waarbij eenieder in serene sfeer zijn eigen lichtje te water zou kunnen laten kwam het niet.  

Resultaat

Een online editie op Facebook met het kernteam van Linda Carolus en Sonja van Schaik werd heel anders, maar zorgde toch voor een collectief ‘samenzijn’, dat veel interactie opleverde en waar uiteindelijk meer dan 1000 mensen naar keken. In 2021 heeft Linda de website Allerzieleninhetnoorderpark gemaakt, en organiseert ze Allerzielen samen met Sonja en een groep vrijwilligers.